חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

פסק-דין בתיק ת"א 1439-04

: | גרסת הדפסה
ת"א
בית משפט השלום טבריה
1439-04
18.4.2012
בפני :
תמר נסים שי

- נגד -
:
1. קיבוץ גינוסר
2. ביטוח חקלאי אג"ש מרכזית בע"מ

:
1. מדינת ישראל - מינהל מקרקעי ישראל
2. שרותי כבאות והצלה

פסק-דין

בפניי תביעה כספית (נזיקית ושיבוב) במסגרתה עותרים התובעים לחייב את הנתבעים לפצותם בגין נזקי שריפה אשר פרצה בשטחי הנתבע 1 (להלן: המינהל) והתפשטה למטעי התובע 1 (ולהלן:הקיבוץ).

המטעים בוטחו באותה העת בפוליסת ביטוח "רכוש המשק" על ידי התובעת, ביטוח חקלאי- אגודה שיתופית מרכזית,  ואת מרבית נזקו גבה הקיבוץ מהתובעת.

במסגרת תביעתו, עותר התובע לחיוב הנתבעים בנזקים בגינם לא פוצה, ואילו התובעת עותרת בתביעת שיבוב לחיוב הנתבעים בסכומים אשר שילמה למבוטחה.

ואלה טענות התובעים:

ביום 19.7.03 בשעה 16:00 או בסמוך לכך, פרצה אש באזור גדות נחל צלמון המצוי במקרקעין אשר בבעלותו ו/או באחריותו של המינהל, עברה לשטחי בור פתוחים ומשם למטע הבננות של הקיבוץ (חלקה 40).

לאור העובדה שהאש יצאה ממקרקעין אשר בבעלותו ו/או בשליטתו של המינהל, הרי שעליו הנטל להראות שלא הייתה התרשלות מצידו לגבי מקור השריפה או התפשטותה (סע' 39 לפקודת הנזיקין).

כוחות כיבוי אש מטעם הנתבע 2, שירותי כבאות והצלה אזור טבריה, אשר הגיעו למקום, ביצעו פעולות לכיבוי האש. אולם אלה, בעוזבם את המקום, הותירו אחריהם גחלים לוחשות אשר למחרת היום (20.7.03) הביאו להתלקחות האש פעם נוספת.

הנזק:

בכתב התביעה המתוקן עתרו התובעים לחיוב הנתבעים בסך של 143,380 ש"ח, כאשר חלקו של התובע עומד על סך של 57,066 ש"ח ואילו חלקה של התובעת עומד על סך של 86,764 ש"ח.

במהלך שמיעת התיק מונה בהסכמת הצדדים מומחה מטעם ביהמ"ש אשר אמד את היקף הנזקים בסך של 103,783 ש"ח בלבד.

במסגרת הסיכומים הודיעו התובעים כי אין בדעתם לחלוק על קביעות אלה.

ואלה טענות הנתבעים:

טענות המינהל:

איש לא יידע את המינהל על דבר התרחשות האירועים נשוא תיק זה, ועל קיומם התבשר למעשה עם  הגשת כתב התביעה המקורי. נוכח האמור, נגרם לו נזק ראייתי בלתי הפיך, שכן אין ביכולתו לברר את מקום פרוץ האש או את הנסיבות לפריצתה.

לא עלה בידי התובעים להוכיח כי האש יצאה מן המקרקעין אשר בבעלותו ו/או בשליטתו.

גם אם תתקבל טענת התובעים בדבר מקור האש, הרי שכל החלקות אשר מהן יצאה, חלקות 25, 27 ו-60 בגוש 15554, מוחזקות על ידי הקיבוץ עצמו או על ידי מר כרסנטי ז"ל.

זה המקום לציין, כי במסגרת ניהול ההליך הגיש המינהל הודעת צד ג' כנגד מר כרסנטי ואולם נוכח מצבו הבריאותי ובהמשך נוכח פטירתו, חזר בו מהודעתו זו. המינהל הודיע כי לא יפעל כנגד עזבונו של המנוח אך הוסיף והבהיר, כי אין בכך כדי לפגוע בטענתו לעניין החזקה בפועל במקרקעין במועדים הרלוונטיים לכתב התביעה.

לעניין הנזק טען המינהל, כי לא ניתן להסתמך על קביעותיו של המומחה מטעם בית המשפט מר סמפולינסקי. המומחה ביקר בשטח חמש שנים לאחר האירוע ולא הייתה לו האפשרות לבדוק את גבולות השריפה.

קביעתו, לפיה היקף השטח שנפגע עומד על 3.5 דונם אינה מבוססת כלל ועיקר, ולעניין זה הסתמך על טענות הצדדים. המומחה אף לא ידע לציין מהי החלקה שנפגעה. לחילופין, טען המינהל, כי יש לחייבו רק בנזקי אירוע השריפה הראשון מכיוון שהאחריות לקרות האירוע השני מוטלת על כתפי הנתבע 2.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.

 


כתבות קשורות

    חזרה לתוצאות חיפוש >>